dilluns, 17 de novembre de 2014

19a setmana de la ciència

19a  setmana de la Ciència
www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia
@recercat #SC14cat
                del 14 al 23 de novembreLa biotecnología es un área multidisciplinaria, que emplea la biología, química y procesos, con gran uso en agricultura, farmacia, ciencia de los alimentos, ciencias forestales y medicina. Probablemente el primero que usó este término fue el ingeniero húngaro Karl Ereky, en 1919.
Una definición de biotecnología aceptada internacionalmente es la siguiente:
 La biotecnología se refiere a toda aplicación tecnológica que utilice sistemas biológicos y organismos vivos o sus derivados para la creación o modificación de productos o procesos para usos específicos (Convention on Biological Diversity, Article 2. Use of Terms, United Nations. 1992).

Font del text: :http://www.centrobiotecnologia.cl/index.php/que-es-la-biotecnologia

 Any 2014 ha estat declarat per les Nacions Unides com Any Internacional de la Cristal·lografia reconeixent la importància d’aquesta disciplina per la seva utilitat en el desenvolupament del coneixement i per les seves múltiples aplicacions en molt diversos camps, des dels fàrmacs fins a l’alimentació, passant pels minerals (veure el video International Year of Crystalography) . La Unió Internacional de Cristal·lografia està desenvolupant una sèrie d’actes i iniciatives al llarg del mon per tal de divulgar aquest esdeveniment amb la participació de moltes institucions (enllaç amb la página web oficial del IYCr2014. El III Concurs de Cristal·lització a l’Escola, és una de les contribucions des del nostre Departament.
 
  Font del teext:http://www.ub.edu/cmdm/ca/node/310

ACTIVITATS PROGRAMADES
              14,17 i 18 DE NOVEMBRE DE 2014
·     Tallers   de   recollida  selectiva   de   residus  adreçats   als   alumnes   de   3r   ESO.
Lloc: Escola del Parc Natural del Delta de l’Ebre

  18  DE NOVEMBRE DE 2014
·     Xerrada “El món subaquàtic del delta de l’Ebre”, impartida pel Sr. Josep-Maria Queral Casanova, tècnic del Centre Ictiològic del Parc  Natural del Delta de l’Ebre.
11:30-12:30 h    Alumnes de 4t  ESO  (optatives  de      
                           Biologia i Geologia /Física i Química)
12:30-13:30 h    Alumnes de 3r ESO
Lloc: Biblioteca de l'Institut de Deltebre

19  DE NOVEMBRE DE 2014, DIA DE LA CIÈNCIA A LES ESCOLES
·     Videoconferència La guerra contra la contaminació química: si no fos pels microbis!!”, impartida per la professora Anna Maria Solanas i adreçada als alumnes de 1r i 2n de batxillerat (modalitat cientificotecnològica).
Hora: 11:30 h     Lloc: Biblioteca de lnstitut de Deltebre

  Recomanacions

                        GRANS DONES CIENTÍFIQUES AL CINEMA


 Hipàtia

Filla de Teó (Theon), matemàtic i cap de la Biblioteca d'Alexandria, a Egipte, va col·laborar en l'obra filosòfica i matemàtica de son pare.[3] Cap a l'any 400, Hipàtia era una autoritat en l'ensenyament de la matemàtica i la filosofia. Es diu que va arribar a presidir l'escola neoplatònica de Plotí, a Alexandria,
Font:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Hip%C3%A0tia


 Dian Fossey
 Motivada pel treball de George Schaller, destacat zoòleg estatunidenc que es dedicà a l'estudi dels goril·les, Fossey viatjà a Àfrica el 1963. Allà observà i estudià els goril·les de muntanya al seu hàbitat natural i conegué l'arqueòleg britànic Louis Leakey, de qui aprengué la importància de l'estudi dels grans simis per comprendre l'evolució humana.
 Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey
 Marie Curie
  Fou una física i química polonesa, pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions; ella fou la primera a emprar el terme radioctivitat.[2]
Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, junt amb el seu marit, Pierre Curie, i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L'any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l'aïllament del radi pur.[1]

Font:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
 Josefina Castellví

Des del 1960 treballa a l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques, del qual n'ha estat directora el 1994-1995 i delegada a Catalunya. A partir del 1984 participà, d'una manera rellevant, en l'organització de la recerca a l'Antàrtida juntament amb Antoni Ballester i Nolla i col·laborà en la instal·lació de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l'illa Livingston, de la qual fou cap del 1989 al 1993,[3][4] que va permetre que Espanya entrés com a membre del Tractat Antàrtic (1988).
El 1994 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona i el 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des del 2010 és la presidenta de la Universitat d'Estiu d'Andorra.
El 8 d'octubre de 2013, va guanyar el premi de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el 13 de maig de 2014 va ser nomenada catalana de l'any.[5]
 Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Josefina_Castellv%C3%AD_i_Piulachs

http://www.tv3.cat/videos/5026112/


                                      ALTRES DONES CIENTÍFIQUES
Ada Lovelace
  Des de petita havia deixat clar el que volia ser: "matemàtica i metafísica".Als 17 anys va conèixer un personatge clau a la seva vida, Mary Sommerville, una notable matemàtica. Juntes van traduir els treballs de Laplace i aquestes traduccions van ser utilitzades posteriorment a Cambridge.
Com a primera dona en el món dels ordinadors, Lovelace ocupa un espai sensible en el quadre de figures històriques i ens recorda que les dones i la informàtica han tingut una estreta relació des del començament. A Ada Lovelace se li atribueix el primer algoritme codificat destinat a ser processat per una màquina (a través de targetes perforades).[2]
Moltes han estat les dones que han realitzat grans aportacions a la informàtica, però només Ada compta amb un llenguatge de programació que porta el seu nom. El 1979 el Departament de Defensa dels Estats Units va crear un llenguatge de programació basat en Pascal en honor a Ada Byron anomenat llenguatge de programació Ada. Va ser el primer reconeixement a la seva feina després de la seva mort.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

                        

 Rosalind Franklin
 Rosalind Elsie Franklin (Londres, Anglaterra, 25 de juliol de 1920 - 16 d'abril de 1958) fou una científica britànica que va tenir un paper destacat en la major fita del desenvolupament de la biologia molecular, el descobriment de l'estructura de l'ADN.
                                         


Dorothy Crowfoot HodgKin

                              


Font: http://pagines.uab.cat/cristallografia2014/content/dorothy-crowfoot-hodgkin-1910-1994


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada